Skip to content

Elegast Tap Takeover

14jul17:0022:00Elegast Tap Takeover

Tap takeover Elegast

Informatie

Waarom je de Elegast Tap Take-over niet mag missen

Cider maken in Nederland is relatief nieuw, dus mocht je er nog niet bekend mee zijn dan is dat niet zo gek. Maar voor de ontdekkingsreizigers onder ons, die altijd op zoek zijn naar nieuwe producten met een lekker verhaal over handgeplukt fruit midden in de natûr, zet vrijdag 14 juli maar in je agenda! Want of je er nou al dol op bent of gewoon nieuwsgierig naar bent, Elegast komt om 17:00 uur langs met een vier heerlijke natuurciders die je echt moet proeven:

REGENERATION pear cider
REVOLUTION apple cider
REVIVAL dry rosé cider
ARONIA bessencider

De proeverij kost €10,- euro per persoon.

Wil je kans maken op een gratis ciderproeverij? Tag jouw cidermaatje dan even in een reactie onder onze post!

Ho even… Vertel eerst eens wat meer over die natuurcider!

Natuurcider, gemaakt van het fruit van voedselbossen die vol staan met hoge fruitbomen, waar de lekkerste én gezondste appels en peren te vinden zijn. Loopt het water je al in de mond…?

De cider van Elegast wordt gemaakt van 100% fruitsap en bij de vergisting worden de suikers omgezet in alcohol en koolzuur, waardoor nieuwe smaken ontstaan.

We zijn zelf langs geweest voor een cursus cider maken en als Arjen dan begint te vertellen over het oer-gevoel om op een ladder te staan, overal om je heen vogels te horen en appels en peren te plukken die groter zijn dan je ooit hebt vastgehouden… Tja, wij zijn fan!

Want bijzonder zijn ze, de appels en peren van Elegast Cider. Wist je bijvoorbeeld dat de hoogstambomen waar ze groeien cruciaal zijn voor de biodiversiteit?

Hoe werkt dat dan, met die biodiversiteit?

“Hoogstamboomgaarden zijn een soort vijfsterrenhotel voor de natuur”, vertelt Arjen Meeuwsen, de oprichter van Elegast Cider. De combinatie van hoge fruitbomen met grazige vegetatie zorgt er namelijk voor dat een heleboel dieren en insecten er voedsel, rust en een nestplaats vinden.

“Maar omdat je ladder op, ladder af moet om te oogsten, en het onbespoten fruit vaak niet voldoet aan de esthetische eisen van de supermarkt, raken de boomgaarden op steeds meer plekken in verval of worden ze zelfs gekapt.”

Een paar jaar geleden viel bij Arjen het kwartje: “Wat als we natuurcider gaan maken van het fruit uit deze boomgaarden, zodat ze genoeg geld opbrengen en we ze kunnen behouden?”

En dat zijn ze in 2016 gaan proberen!

Gifvrij en natuurlijk

Inmiddels neemt Elegast Cider fruit af van ruim 40 niet-commerciële hoogstamboomgaarden waarvan anders onvoldoende zou worden afgenomen. Met de inkomsten kunnen de liefhebbers die de boomgaarden onderhouden de kosten dekken. 

Arjen: “Nadat het fruit is geplukt, beginnen we in oktober met persen. Dit doen we bewust wanneer het buiten wat kouder is, omdat de cider dan trager vergist en alle natuurlijke smaken en voedingsstoffen behouden blijven. Vervolgens laten we de natuur maandenlang haar werk doen, met alle gisten en bacteriën die in het sap aanwezig zijn. 

Tijdens het bottelen in maart grijpen we weer eventjes in, door sommige ciders te combineren en zo nieuwe smaken te creëren. Het is dus echt een samenspel van mens en natuur, waarin de natuur leidend is.”

Lees hier het hele interview met Arjen, de initiatiefnemer van Elegast.

Ben jij erbij vrijdag 14 juli?

Wil jij de cider komen proeven en meer weten over natuurcider? Femke van Elegast staat om 17:00 uur voor je klaar met een heerlijk proeverijtje.

Profielfoto van Femke Westerneng

Win een gratis proeverij

Kun jij er de 14e bij zijn en wil je samen met je beste vriend(in) komen proeven? Tag hem/haar dan even in een reactie onder onze post en maak samen kans op een gratis cider-proeverij!

more

Tijd

(Vrijdag) 17:00 - 22:00